23 Eylül 2012 Pazar

Artıları ve Eksileriyle Fetih 1453 Müzesi

Cumartesi günü gittiğim Panorama Fetih 1453 müzesiyle ilgili yorumlarımı ayrı bir şekilde yazacağımı söylemiştim. hiç bekletmeden sıcağı sıcağına yazayım :)

Öncelikle müzenin ulaşımı çok kolay, metrobüsün Topkapı durağında iniyorsunuz, üst geçide çıkıp "Fetih 1453 Müzesi" yazan tabelaları takip ediyor ve 5 dk da müzeye yürüyerek ulaşıyorsunuz. Müze kart geçerli değil fakat giriş ücretleri gayet uygun, tam 5 tl, öğretmen-öğrenci 3 tl. Tabi öğretmen için mutlaka öğretmen kartı soruyorlar, bilginiz olsun. 

İçeriye girdiğiniz zaman size gördüğün resimlerdeki olaylar hakkında bilgi verecek bir kulaklık öneriyorlar. Kulaklığı 5 tl karşılığında kullanabiliyorsunuz, eğer istemezseniz kulaklık almak zorunda değilsiniz. 

Müze için duvarı tablolarla dolu iki kattan geçerek aşağı iniyor ve sonrada bir kat yukarı çıkıyorsunuz. Yukarı çıkarken nereye gittiğiniz konusunda hafif bir endişeye kapılabilirsiniz, fakat yukarıdaki apaydınlık gökyüzünü görünce endişeniz birden şaşkınlığa dönüşüyor. 

Bir kubbe gibi yuvarlak biçimde tasarlanan odanın tüm çevresi resimlerle fetihi anlatacak şekilde tasarlanmış. Tavan da gökyüzü olarak boyanmış. Resimler 3 boyutlu olacak şekilde çizilmiş ve derinlik verilmiş. Aynı anda içeride çalan mehter marşı ve top sesleri ile fetihin havası ziyaretçilere yaşatılmaya çalışılmış.


İlk bir kaç dakika odanın büyüsüne kapılıp şaşkınlığınız geçtikten sonra bu kadar emek harcanan bir yerde, ziyaretçilerin gezme alanını düzene sokacak bir yol ayarlanmamasına sinir olarak kalabalık içinde kendinize yer bulmaya çalışıyorsunuz. Evet müze bir harika fakat ziyaretçilerin rahat gezmesi için gidiş-geliş yönleri ayarlanmamış. Herkes kafasına göre takılıyor ve çok ciddi kargaşa oluyor. Üstelik çıkışta tüm bu şikayetlerimi dile getirmek için gittiğim şikayet-öneri köşesinde kağıt ve kalem bulamadım. Ayrıca bu kubbe şeklindeki odadan çıktıktan sonra yine kendinizi tablolarla dolu bir koridorda buluyorsunuz ki buradaki tablolar açıkçası benim ilgimi hiç çekmedi. 

Yani özetleyecek olursak mutlaka gidin fakat beklentinizi yüksek tutmayın, aynı zamanda vakit olarak 15 dk gibi kısa bir zaman diliminde tüm müzeyi geziyorsunuz, bunu da bilerek planlama yapın.


SEYNEP

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...