11 Kasım 2012 Pazar

4 Ayda 17 Kilo Verdim, Darısı Başınıza :)

Bugünlerde girdiğim her ortamda ilgi noktasıyım. Hele beni uzun süredir görmeyenler kısa bir şok yaşıyorlar. Sebebi konu başlığında belirttiğim gibi 4 ayda 17 kilo vererek 42 bedenden 36 bedene incelmem :)) 

Bir çok insanın başına beladır kilolar. ve ben bu belaya ne zaman tutulduğumu bile anlamadan tıpkı dağcıların azimle dağa tırmanması gibi hayatımın son 10 yılını kilo alarak geçirmiş, 1 buçuk metrelik boyuma ve minyon yapıma rağmen tartıda 69 u görmüş kendimden nefret etmiştim. Bu süreç zarfında kendimce diyetler denemiş ama hiç birinde başarılı olmamıştım. psikolojik olarak kendimi iyi hissetmiyordum ve karar verdim, ya diyetisyene gidecektim ya da psikolağa. İkisi de masraflı olacaktı biliyordum ama birincisi daha kalıcı bir çözümdü. 
Uzun bir araştırma yaptıktan sonra Bahçelievler Medical Park Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Emel Unutmaz Duman hanımın alanında çok iyi olduğunu duydum ve hastaneden randevu aldım. ( http://www.doktorcare.com/uzmandevami.asp?id=37 adresine göz atabilirsiniz) Diyet için bir takım tahliller isteyeceğini biliyordum o yüzden randevu gününe aç gittim. (Tartıda bir kaç gram daha eksik çıkmak gibi bir amacım hiç yoktu yani :P ) Emel hanım çok sıcak, samimi, insanı motive eden güleryüzlü birisi. İlk önce beni güzelce tarttı. Kullandığı tartıda tüm vücudumda ne kadar yağ, ne kadar kas var, mineral oranım nedir, vücut yaşım nedir hepsini bir bir ölçüyor. ( Aç gitmemin faydası oldu bu arada, 65 kilo çıktım tartıda :D ) 

Ben tipik bir türk kadını olarak doktora dedim ki "Neden kilo aldığımı bilmiyorum, çok fazla bir şey yediğimi düşünmüyorum, yemeden aldım bu kiloları" Emel hanım da bana bir form vererek bir hafta boyunca yediğim herşeyi yazmamı istedi. Allahım o hafta da aksi gibi davetler, kahvaltılar, organizasyonlar üstüste geldi ve benim liste bir kabardı bir kabardı ki sormayın gitsin. Rezil oldum resmen. 

Kan testi, tiroid testi ve tiroid ultrasonumu yaptırdıktan sonra sonuçlarımı ve bir hafta boyunca yediklerimi içeren utanç listemle birlikte tuttum tekrar hastanenin yolunu. Emel hanım tüm sonuçlarımı ve yeme biçimimi inceledikten sonra benim iş saatlerime uygun bir şekilde bir liste hazırladı. Diyet listemdeki yemek seçimini sadece ana gruplar halinde belirleyerek hangisini tercih edeceğimi bana bıraktı. Örneğin öğlen sebze yemem gerekiyorsa bunu listeye sebze olarak yazdı ve hangi sebzeyi yiyeceğimi ben kendim seçtim. Tabi seçimlerimi onun bana verdiği besin-porsiyon tercih listesini dikkatli okuyarak gerçekleştirdim. Ayrıca günde 15 dk yürüyüşü bana şart koştu. Bu konuda şanslıydım, çünkü evimde koşu bandım vardı. Ayrıca günlük olarak yediklerimi not etmeye devam ettim. İnsan yazınca kendini daha iyi kontrol ediyor.


Verilen diyet programını ve yürüyüşe titizlikte uyduktan tam iki hafta sonra 3 kilo vermiş olmanın sevinciyle kontrole gittim fakat aslında verdiğim kiloların çok azını yağdan verdiğimi, önemli olanın kilo vermek değil vücuttaki yağ fazlasını azaltmak olduğunu, bunun da protein ağırlıklı beslenerek ve spor yaparak gerçekleşeceğini öğrendim. 

Bazen 2 bazen 3 hafta aralıklarla düzenli olarak kontrole gittim ve her gittiğimde Emel hanım diyet listemi değiştirdi. Bu benim için çok iyi oldu çünkü sürekli aynı listeden bir süre sonra sıkılacağımı biliyordum. Ayrıca beslenme listem günde 6 ya da 7 öğün içeriyordu. Tüm bu öğünleri cep telefonuma hatırlatma olarak kaydettim ki öğün atlamayayım. Tabi bir de işe giderken ya da dışarı çıkarken ara öğünlerimi yanımda taşımam gerekiyordu. Genellikle meyve, süt, ayran, ceviz, fındık, badem gibi yiyecekler içerdiği için ne taşımakta ne de programa uymakta zorlandım. Aksine her gittiğim ortamda telefonum durmadan çalarak bana öğün hatırlattığı için sürekli tıkınan biri gibi oldum :) 

Tüm bunlara uyarken sporu ihmal etmedim tabi, diyet yapmaya yaz tatilinde başlamış olmam benim için çok büyük şans oldu. Bol bol yürüdüm, hatta fitness salonuna yazıldım, bir aylık tatilim boyunca düzenli olarak günde 45 dk olmak üzere spora gittim. Doktorun tavsiyesi üzerine her yemekten sonra yeşil çay içtim, günde 2-3 litre su içtim. Su içmekte de yine mevsimin yaz olması ve havanın sıcak olması işime yaradı. 


Peki hepinizin merak ettiği soruya cevap veriyorum şimdi, hiç kaçamak yaptım mı? Sütlü tatlıları, çikolatayı ve dondurmayı çok seven ve babası pastacı olan biri olarak inanması güç ama hiç kaçamak yapmadım. Bunu başarmamın bir kaç sebebi var. Birincisi eğer kaçamak yaparsam beynimde koyduğum bir sınırı aşmış olurum ve sınırlar bir kere aşıldı, kurallar bir kere çiğnendi mi devamı geleceği kesindir. İkincisi diyet programımda zaten günde 2-3 meyve mutlaka vardı, meyveler yapı olarak şeker içerdiği için vücudun tatlı ihtiyacını karşılıyor. Üçüncüsü de diyet yaptığımı, belli bir hekim kontrolünde yaşadığımı ve programa uyduğumu tanıdık tanımadık herkese ilan ettim ve gizlemedim. Böyle olunca insanlara karşı "dirayetsiz" olmamak için insan kendini tutuyor. Yani gizliden koyulan kuralları aşmakla herkesin bildiği bir kuralı çiğnemek aynı cesareti gerektirmediği için ben bu psikolojiden faydalandım. (Allah'tan korkmuyorsan kuldan da mı utanmıyorsun gibi bişey bu :) 

Şimdi 4 ay geçti ve diyet programım yaklaşık 3 hafta önce sona erdi. Fakat hala Emel hanımın önerdiği beslenme biçimine uymaya, ara öğünler yapmaya, karbonhidrat alımını azaltmaya dikkat ediyorum. Zaten diyet sona erse de ayda bir kere filan kontrole gitmeye devam edeceğim. Önümüzdeki hafta diyetten çıktıktan sonraki ilk kontrolüm var, bakalım ne durumdayım.

Mesele kilo olunca biraz fazla uzattım galiba; sözün özü, eğer kendinize bir iyilik yapmak ve kilolarından kurtulmak isteyorsanız Dr.Emel Unutmaz Duman hanımı hepinize tavsiye ederim. ( http://www.medicalpark.com.tr/web/54-3207-1-1/medical_park_-_tr/istanbul_bahcelievler/doktorlar/emel_unutmaz adresinden doktora ulaşabilirsiniz)

Hepinize light günler, az koloriler dileğiyle..

SEYNEP


28.02.2013 tarihli not: Şu an diyetten çıkalı tam 4 ay oldu. Çok şükür kilomu koruyorum hatta bir kaç kilo da diyeti bırakmama rağmen verdim. Kilo vermeye karar verip şu an ki zamana kadar geçen süreçte toplam 21 kilo gitti benden. Kilo problemi olan arkadaşlar; ne yapın ne edin şu işe bir asılın. Zayıfladıktan sonra resmen hayat buldum. Benden söylemesi :)

26 yorum:

  1. İradenize hayran kaldım.Çok iyi kilo vermişsiniz gerçekten.Tebrikler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım :) 28 yaşında biri olarak tartıya çıktığımda vücut yaşımın 36 olduğunu görünce zayıflamaktan başka seçeneğimin olmadığını anladım :)

      Sil
  2. Çok heveslendim, Anadolu Yakası'nda iyi ve makul bir diyetisyen bulursam hemen gideceğim. 15 kilo versem yeter, of ne kadar kolay söyleniyor ama nasıl da zor :/ İradenizden ötürü tebrik ederim. Okurken de çok eğlendim bu arada :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim diyetisyene, ama benim gibi sakın başta az yiyorum demeyin :D Kilo vermek, diyet yapmak evet çok kolay değil ama o kadar da zor değilmiş, onca yılımı boşu boşuna şişman olarak geçirdiğime çok üzülüyorum :(

      Sil
  3. merhaba ben 3 bcuk aydır spora gidiyorum kendi uyguladığım diyetle 10-11 kilo kadar verdim bu bana az geliyor sitelerdeki yorumları okuduğumda diyetisyene gitmeye karar verdim sizce daha fazla verir miyim diyetisyenle?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben sporla beraber ayda ortalama 4-5 kilo filan vermiştim, bence siz de bir diyetisyene gidip kontrol olun, mutlaka artar kilo vermeniz. sevgiler

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. yazdıklarınız benı cok etkıledı hırslandım bende kılo vermek ıstıyorum 6 ay gıbı bı sure ıcersınde emel hanıma gidicem fiyatı hakkında bılgı verır mısın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim gittiğim zamanlarda muayene ücreti 80 tl civarındaydı. şimdi biraz artmış olabileceğini tahmin ediyorum, iki yıla yaklaşık zaman geçti çünkü. medicalpark hastanesinin telefon numarası 444 44 84, arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz. şimdiden diyetinizde başarılar :)

      Sil
    2. 340 TL olmuş :(

      Sil
  6. Bende 4 ayda 22 kilo vermiş biri olarak söylüyorum ki her şey kafada bitiyor. Eğer kafanızda bu işi bitirirseniz gerisi gelir. Sizi kilo verdiğiniz için tebrik ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende sizi tebrik ederim Eda hanım ve kesinlikle haklısınız, her şey kafada bitiyor :)

      Sil
  7. FT
    27.06.2014
    BENDE GEÇEN SENE 4 AYDA 10 KİLO VERDİM ANCAK BİRAZ BIRAKINCA 4 KİLOSUNU GERİ ALDIM BİLE BU SONUÇTAN DOLAYI DİYETİSYENDEN YARDIM ALMAYA KARAR VERDİM SONUÇLARIM OLUMLU OLURSA (İNŞALLAH) SİZE YAZARIM. SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah sonuçlarınız olumlu olur. ben sürekli dikkat etme modundayım, bırakınca kilo alma eğilimi bende de var, bu yüzden bazı şeylere hala dikkat ediyorum. sevgiler

      Sil
  8. Kilo veeme surecinizde kilo vermeeniz hiç duraklama yapti mi ? Yaptiysa bu sorunu nasil cozdunuz acaba ?

    YanıtlaSil
  9. Bende duraklama hiç olmadı. Az da olsa kilo verdim her hafta. Bazı zamanlarda yağ oranından az verdiğim için diyetimi protein ağırlıklı olarak düzenlemişti doktorum.

    YanıtlaSil
  10. merabalar :)
    ben de zayıflamaya yeni başladım,yaklaşık 100 kiloyum.beni motive etmesi açısından bi blog yazmaya başladım.bi ara bi göz atarsanız çok mutlu olurum.teşekkürler :)
    http://nedenkilovermekistiyorum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  11. Merhaba bende 17kilo vermek istiyorum 7ilo kadar vermiştim 17kaldı 13 yaşındayım ve çok kötü görünüyordum herşey kafada bitiyor bencede umarım o kilolarıda verebilirim diyetisyene gitmem gerekir mi onu bilmiyorm aslında tavsiye edeileceğiniz birşeyler var mı?bu arada tebrikler:))

    YanıtlaSil
  12. Rejime baslayali 25 gun oldu ve bi anda 5 kilo verdim verdim ama gerisini getremiyorum hicbsey yemiyorm denileck kadar az yiyorum sizce neden kilo veremiyorm

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,yaklasik 25 gunden beri rejim yapiyorum 75 kiloyla rejime basladm 5 kilo vermistm ama rejime decam etmeme ragmn 70 kilodan 72 kiloya ciktim sizce neden byle oldu.???

    YanıtlaSil
  14. Merhaba ben 25 yasimdayim 5 yasinda bir oglum var dogumdan sonra cok kilo aldim hele gobek cok fazla oldu bende artik hic bir ortama girmek istemiyorum 71 kiloyum suan caresizim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kesinlikle çaresiz değilsin, 25 yaşında biri inan çok hızlı kilo verirsin. Annem 55 yaşında, doktor kontrolünde diyet yapıyor, o kadar çaba sarfetmesine rağmen ayda 1 kilo filan veriyor aynı diyetle ben 32 yaşımda ayda 4 kilo filan verirdim. iğne ile kuyu kazar gibi olmasına rağmen şu an annemden 10 kilo filan gitti, bence işin peşini bırakma, başarırsın

      Sil
  15. Merhabalar herkese,

    Aslında her yaşta kilo vermek kolay veya kilo verilebiliyor ancak onemli olan o kiloların sabitlenmesi. Ben 2 ayda 10 kilo verdim, ama birazcık rahat bıraksam hemen 2 kilosu haftasında geri geliyordu. Diyetisyenle çalışmaya başladım, takipli online diyet aldım ancak kilomu oyle sabitleyebildim. Hergün diyetsiyle konusabilmek/danışabilmek çok değerli bir lüks. Tavsiye ederim herkese..

    YanıtlaSil
  16. Selamlar.
    Öncelikle sizi tebrik ediyorum. Herşeyde söylenildiği gibi ; iş kafada bitiyor :) Kararlı olmak çok önemli

    YanıtlaSil
  17. merhaba benim sorunum şu 13 yaşındayım ve 59.6 kiloyum diyetisyene gidyimmi bana ne önerirsiniz lütfen yardım kilo vermeyi çok istiyorum maddi durumum çok iyi değil birşey önerirmisniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki de öneririm ama iş irade de bitiyor. İradeli olabilirsen diyetisyene gitmeden de dengeli ve sağlıklı beslenerek, düzenli egzersiz yaparak kilo verebilirsin. İrade olmazsa zaten diyetisyene de gitsen bir şey değişmez. Sonunda diyetisyen sihirli değnek değil

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...